www.interreg-rohu.eu

Parteneri

Liceul Teoretic Bartók Béla, Școala Noastră

Liceul Teoretic Béla Bartók este centrul învățământului de predare în limba maghiară din Banat de aproape o jumătate de secol, unde elevii preșcolari până la absolvire pot studia în limba maghiară. Instituția își propune a fi centrul învățării, formării profesionale și a vieții comunitare. Școala asigură dezvoltarea talentelor în mai multe domenii, din 2013, fiind Punct al talentelor acreditat cu înaltă calificare. Totodată derulăm mai multe programe de sprijin școlar: aproximativ 170 de elevi participă la programul de autobuz școlar în fiecare an, elevii din mediul rural pot aplica pentru burse, aproape 100 de elevi participă la after school, iar elevii de liceu pot aplica pentru învățământ profesional individual.

În cele trei grupe de grădiniță, zece clase elementare, șapte clase gimnaziale și cele opt clase de liceu există 600 de elevi. În instituție lucrează 60 de profesori calificați.În cele trei grupe de grădiniță punem accent pe activitățile muzicale și jocurile populare pentru copii. Copiii din familii mixte lingvistic au șanse mari să învețe sau să își consolideze abilitățile de limbă maghiară.

La nivelul claselor elementare există o clasă tradițională și o clasă în alternativa educațională Step by step. În clasa pregătitoare și în clasa I. consolidăm abilitățile de învățare ale elevilor printr-un program de terapia mișcării. În clasa a II-a elevii participă la un program de înot. Ne concentrăm pe însușirea limbii maghiare și române într-un mod diferențiat pentru a dezvolta un nivel ridicat de bilingvism. Cei din clasele a III-a și a IV-a se pot înscrie în programele Eco Școala și Coder Dojo. Pentru toate clasele elementare avem programe de tip ludotecă, cursuri de dans popular și muzică populară. Ziarul pentru elevii de clasă elementară este Sziporka. Vara, elevii pot alege dintr-o serie de tabere de zi.

În clasele V-VIII accentul cade pe dezvoltarea comunităților, explorarea și dezvoltarea diferitelor domenii de talent și orientarea în carieră. În fiecare an elevii pot participa la mai multe programe interactive de învățare ludică, excursii și tabere. Sunt disponibile mai multe cercuri de sprijinirea talentelor și cercuri de pregătire pentru competiții, ziarul elevilor Ötnyolcasok(k) este editat de ei.

La nivelul claselor liceale avem două clase paralele mixte: matematică- informatică și științele naturii, respectiv științe sociale și tehnician în activități economice. Pe lângă pregătirea pentru concursuri, organizăm programe remediale, cercuri interdisciplinare, ateliere de lucru și traininguri cu implicarea unor experți și mentori externi. Oportunitățile de dezvoltare oferite de activitățile extracurriculare sunt diverse: activitățile propuse de Consiliul Elevilor, redactarea ziarului Juventus, cercul de teatru Bartók Diákszínpad, dans popular, dans de societate, grupul micilor reporteri. Oferim activități de consilierea carierei pentru toți elevii.

Considerăm că este importantă consolidarea rețelei de școlilor cu limba de predare maghiară, cultivăm relații de clase înfrățite cu grădinițele și clasele școlare din județ. Credem în puterea de a învăța unii de la alții, de aceea organizăm evenimente în fiecare an în care avem ocazia să ne întâlnim cu școlile înfrățite și partenere. Fundația Béla Bartók este principalul nostru susținător în implementarea planurilor și programelor noastre, dar avem multiple colaborări cu diverse instituții și organizații neguvernamentale.Scopul nostru este să formăm tineri educați într-o atmosferă senină, umană, deschiși către lume, motivați pentru studiu și cu suficientă încredere în sine.